Mind nutrition -tutkimus

Ravitsemuksella hyvinvointia: Kohti masennuksen ehkäisyä ja parempaa työkykyä

Liikemerkki_4v

Tärkeä ja ajankohtainen hanke

Tausta: Masennus on merkittävä kansanterveysongelma ja yleinen sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyden syy. Ravitsemuksen yhteys masennuksen riskiin on osoitettu poikkileikkaus- ja kohorttitutkimuksissa, mutta syy-yhteyttä osoittavia satunnaistettuja, kontrolloituja interventiotutkimuksia aiheesta on niukasti. Tutkimusta tarvitaan etenkin masennuksen riskiryhmien, kuten mielenterveysalan ammattilaisten, keskuudessa. 

Tavoite: Mind Nutrition -tutkimuksen tavoitteena on selvittää, voidaanko ravitsemusohjauksella vaikuttaa masennusoireisiin ja työkykyyn. Toisena tavoitteena on tutkia ruokavalion laadun yhteyksiä psyykkiseen hyvinvointiin ja työkykyyn suomalaisessa väestössä.

Menetelmät: Tutkimus yhdistää satunnaistetun, kontrolloidun interventiotutkimuksen ja väestötutkimusosion. Interventiotutkimus selvittää 6 kuukauden yksilö- ja ryhmämuotoisen ravitsemusohjauksen vaikuttavuutta masennusoireisiin ja työkykyyn. Sen osallistujat ovat mielenterveys- ja päihdepuolella työskenteleviä lähi- ja sairaanhoitajia ja sosionomeja. Puolet heistä satunnaistetaan interventio- ja puolet verrokkiryhmään. Masennusoireita, työkykyä ja elämänlaatua mitataan kyselyillä, ja ruokavaliota kyselyllä ja ruokapäiväkirjoilla, joihin osallistujat vastaavat intervention alussa ja lopussa. Väestötutkimusosio tarkastelee ruokavalion laadun yhteyksiä psyykkiseen hyvinvointiin ja työkykyyn  suomalaisessa aikuisväestössä. 

Pohdinta: Tutkimus tuottaa kansallisesti ja kansainvälisesti tärkeää tietoa ravitsemusohjauksen vaikuttavuudesta masennusoireisiin, työkykyyn ja elämänlaatuun masennuksen riskiryhmässä. Lisäksi se tarjoaa tietoa ruokavalion laadun yhteyksistä psyykkiseen työhyvinvointiin ja työkykyyn suomalaisessa aikuisväestössä. Tulosten perusteella ehkäiseviä, terveyttä edistäviä toimenpiteitä voidaan kohdentaa masennuksen riskiryhmäläisille. 

 

 

Mind Nutrition -tutkimus logo, valkoisella tekstillä ja oranssilla taustalla.

Asiantuntijat

Hankkeen projektipäällikkönä toimii erikoistutkija, ETT Susanna Kunvik, jolla on laaja osaaminen ravitsemustutkimuksen ja ravitsemusohjauksen saralta. Hankkeen toisena ravitsemusasiantuntijana toimii FM Aino Kipfer, joka toteuttaa hankkeen ravitsemusohjaukset. Hankkeessa toimii lisäksi joukko eri alan asiantuntijoita. Hankkeen asiantuntijoihin voit tutustua täällä.

Rahoitus

Scroll to Top